top of page

Gamle skatter som inspirasjon

Kaape ble etablert i 2015 og produserer kåper med tidløse snitt, inspirert av konfeksjonsindustrien i Norge på 50-, 60- og 70-tallet. Alle kåpene er produsert i norsk ull som skal vare i generasjoner. Grunnlegger Lilla Rødal hadde problemer med å finne ytterklær og kåper som passet til alt, en kåpe som kunne være like fin til hverdags som til fest som varmer. En allværskåpe, eller en alledagerskåpe. 

​

Inspirasjonen til å starte bedriften Kaape finner sted allerede tilbake i 2005. Lilla var med på å bygge om øverste etasje i en nedlagt konfeksjonsfabrikk i Tomrefjord til bowlinghall. Fra 1930-1970 ble det her produsert kåper og dresser til både menn og kvinner. Det var på 60-tallet den største konfesjonsfabrikken i Norge. Pensjonistene som jobbet frivillig med ombyggingsprosjektet hadde tidligere jobbet i fabrikken som skreddere, designere og syersker. Lilla ble presentert unike kåper som de hadde gjemt bort på sine mørkeloft. Senere møtte hun Randolf på Fargerike på Vestnes, skredderen i butikken, som tidligere hadde jobbet som designer på konfeksjonsfabrikker i Romsdal. De to fant hverandre i den felles interessen for historien og designet på kåpene. Mønstrene og historiene til Randolf engasjerte Lilla til å bringe gamle tradisjoner til live gjennom norskprodusert tekstil. 

Lilla Rødal grunnlegger av kaape. nork ull , møre og romsdal , halser, kåpe, nå som da for alltid

Randolf Vik var ein av mange skreddere som holdt til i Romsdal på midten av 1900-tallet. Romsdal ble kalt "Norges kleskammer" og i perioden fra krigen og fram til ca. 1960 var gullalderen til konfeksjonsnæringa i Romsdal. Nedfor ser du en illustrasjon hentet fra boka "Konfeksjonens vugge og Norges kleskammer : 130 år med konfeksjon i Isfjorden og Romsdal" skrevet av Edmund Søvik.

konfeksjon møre og romsdal, kåpe, kaape, nordlandshandelen, nordlandskassen, konfeksjonsnorge, møre og romsdal, romsdalen, konfeksjonsbedrifter i romsdalen i 1953,

Konfeksjonsbedriftene i Romsdalen i 1953. 

  • = 1 bedrift. Totalt 164 bedrifter med 2794 syerske 

Tomren fbrikker, tomre konfeksjon, 60-tallet, tomrefjord, syerske

Syerske ved Tomra Konfeksjon på 60-tallet. 

kvinner i kåper, mote på 60-tallet, 60s, inspirasjon kåper 60 tallet, sørlandet

Et av våre mange inspirasjonsbilder. Her er mor til Lilla, Kjellaug, på jentetur til Sørlandet. 

I tillegg til å være interessert tekstil og konfeksjonsindustrien har Lilla alltid vært opptatt av å bruke de ressursene man har. Hun og familien har hatt sauer rundt huset hver sommer de siste 6 årene og når Lilla spurte bonden hva han brukte ulla til sa han at det meste av norsk ull blir sendt til England for vask. Den er så grov, at den gjerne blir for røff til å ha direkte på hud. Da Lilla hørte dette ble grunnstenene i Kaape lagt.​​ I Kaape bruker vi den grove, slitesterke ulla til ytterklær eller andre bruksområder som ikke krever direkte hudkontakt. Den norske ulla kan utsettes for mye vær, bruk og slitasje uten at den mister fasong, eller får såkalte ”albuer og knær”. Under kan du lese mer om norsk ull og om våre produsenter.

Sau på stadt, kaape, produsert i norsk ull, fra norge, kåpe, halser, kaape

Foto: Pernille Bjørndal

Hvorfor norsk ull?

Høsten 2013 ble kvaliteten på norsk ull evaluert av EPEA Internationale Umweltforschung GmbH og godkjent for Cradle to Cradle® merking på følgende områder:

​

  • Ressursbruk og materialsykluser - biologisk nedbrytbart produkt og avfall fra produksjonen gjenvinnes.

  • Energibruk; sol – sauene spiser mest gress og høy, og det brukes lite maskiner.

  • Kulturelt og økologisk mangfold - sauer på beite opprettholder sunne økosystemer og hindrer gjengroing av landskap, bearbeider jordsmonn og bidrar til CO2-lagring.

  • Kjemisk trygghet - norsk klima passer til sauehold, og det brukes lite kjemikalier.

  • Dyrevelferd - norsk ull produseres i en kombinasjon av utendørs sommerbeite med mye friskt gress, og innendørs vinterdrift i fjøs med riktig temperatur og god pleie.

  • Vasking - miljøvennlig vaskeprosess med bruk av nedbrytbare prosesskjemikalier og gjenbruk av avfallsstoffer.

​

​

KRIVI-vev AS, Tingvoll

For å minimere utslipp mest mulig i tillegg til å støtte lokalt næringsliv blir stoffet til våre produkter produsert hos Krivi-vev AS i Tingvoll i Møre og Romsdal. Krivi-vev er en bedrift med høy kompetanse innen tekstil. De har gjort veving med naturens egne fibre som ull, lin, silke, mohair og bomull til sin spesialitet. De i eier mange av de samme verdiene og produserer kun kvalitetssikrede tekstiler med lang levetid. Du kan les mer om Krivi-vev AS her. 

​

Elmitt Confex Prodimpex S.R.L​

Skredderfabrikken er i dag i Bucharest i Romania. Elmitt Confex Prodimpex S.R.L er en liten familiebedrift på 10 stk som vi i KAAPE lenge hatt et nært og godt forhold til. 

​

Anita Eik Frostad

Flinkere strikker skal du lete lenge etter! Vi er så heldige å ha et samarbeid med en av de flinkeste strikkerne vi kjenner og hun har designet våre strikkeplagg sammen med oss. Det er også hun som strikker de ferdigstrikkede halsene våre. 

bottom of page